Hoe herontwerpen we ons voedselsysteem?

Sector
Food service, food retail

Categorie
Trends, visie

Auteur
Maaike van Rooden

Leestijd
4 minuten

In het Groote Museum in Amsterdam daagde food futurist Chloé Rutzerveld mij en de andere aanwezigen uit om ons een toekomstig voedselsysteem voor te stellen en daarbij verder te denken over ons eten dan wat we nu kennen. Prikkelende statements over plantaardige, cellulaire en microbiële voeding, en volop verbeeldingskracht weekten de bestaande gedachtenpatronen los tijdens deze inspirerende avond op 21 februari.
 
In haar werk combineert Chloé wetenschap, technologie en design. Zo zorgt zij voor onderbouwing en plausibiliteit, en het toegankelijk en tastbaar maken van toekomstscenario’s en concepten voor het herontwerpen van ons voedselsysteem middels nieuwe manieren van voedselproductie en consumptie. Heel interessant, want onze eetcultuur zit vol routines en gewoonten. En men vindt het best lastig om daarvan af te wijken en te veranderen. Visuele en conceptuele gesprekstarters zijn heel belangrijk om tot – noodzakelijke – verandering te komen! Deze projecten sprongen er voor mij uit:
presentatieruimte Groote Museum in Amsterdam tijdens lezing Chloé Rutzerveld over het herontwerpen van ons voedselsysteem

Future Food Formula

Er wordt veel onderzoek gedaan naar het ontwikkelen en groeien van (nieuwe) gewassen. Indoor farming kan de omstandigheden tot in detail beïnvloeden en controleren. Anders dan de gewassen op het land, die onder invloed zijn van (extremer wordend) weer en wind. Er zijn talrijke wetenschappelijke rapporten over de invloed van onder andere licht, water en temperatuur op de smaak en grootte van groente en fruit. De onderzoeksrapporten, maar ook indoor farming an sich, zijn overwegend ontoegankelijk voor consumenten. Chloé heeft een interactieve installatie ontwikkeld waarbij deze complexiteit aansprekend, tastbaar en begrijpelijk gemaakt is voor leken. De gebruiker van de installatie wordt uitgenodigd om te spelen met de grootste beïnvloeders van de groei; door de draaien aan de knoppen om de kleur van het licht, het aantal lichturen per dag en de hoeveelheid water aan te passen, laat een visualisatie direct zien hoe dit het gewas veranderd. Dit laat meteen de potentie van indoor farming zien: de omstandigheden kunnen precies aangepast worden aan de vraag in de markt.

Een 3D geprint moestuintje

Nieuwe technologieën zijn altijd al van invloed geweest op onze eetgewoonten, de productie en bereidingsmethoden van ons voedsel, en de ontwikkeling van geheel nieuwe producten. Mensen kunnen een kritische houding hebben over het nieuwe. Is dat nog wel gezond, te vertrouwen? Tegelijkertijd bieden nieuwe technologieën mooie kansen en mogelijkheden voor een voedselsysteem dat eerlijker, efficiënter, gezonder en duurzamer is. Chloé onderzocht hoe 3D printen en de natuurlijke groei van groenten samen kunnen gaan. Dat heeft geresulteerd in een eetbaar moestuintje. Een geprinte basis (een soort eetbare kas) wordt gevuld met een voedingsbodem en verschillende organismen. Wanneer het moestuintje op de vensterbank wordt geplaatst begint het natuurlijke proces van fotosynthese door de zon. Binnen drie tot vijf dagen zijn de planten en paddenstoelen volgroeid. Eet smakelijk!

Hoe anders kan ons voedsel eruit zien?

Voedselveiligheid is een heel belangrijk onderwerp in wat we nu en in de toekomst eten. Dat relateert aan ons oerinstinct. Doordat we bekend zijn met wat we eten en de ingrediënten herkennen, vertrouwen we wat op ons bord ligt. Alle zintuigen komen hierin samen: hoe het ruikt, eruit ziet, smaakt, hoe de textuur voelt. Dus als ons eten er opeens heel anders uitziet of een andere samenstelling van ingrediënten heeft, dan kan dat best even spannend zijn. Hoe ver kan dit opgerekt worden? Chloé zette het AI programma Mid Journey in om het plantaardige gerecht van de toekomst te visualiseren. Hoe letterlijk of zichtbaar moeten ingrediënten zijn om het te vertrouwen en het er aantrekkelijk te vinden? Hoe zou je zo’n nieuw, bedacht gerecht eten? In deze discussie kwam ook een heel efficiënte manier van eten aan bod: voeding gebaseerd op iemand eigen microbioom (het totaal aan micro-organismen in ons lichaam, zoals bacteriën, virussen en gisten). Dan bestaat een gerecht, bijvoorbeeld een shake, met precies de mineralen, vitaminen en voedingsstoffen die iemands lichaam nodig heeft en heel effectief is voor diens spijsvertering. Dit draagt enorm bij aan iemands gezondheid, en gaat voedselverspilling tegen, maar wat is de impact op bijvoorbeeld de sociale component van eten. Een avondje met vrienden uit eten, krijgt dan wel een andere dimensie.
plant based dish, AI generated image

Geïnspireerd?

Wil je weten wat de toekomst van het voedselsysteem betekent voor jouw bedrijf? Bekijk hier de mogelijkheden voor onder andere een trendpresentatie of future scenario planning.

Photo credits: video’s en afbeelding via Chloé Rutzerveld en eigen foto.

Meer nieuws

Ontvang een gratis quick scan

Haal het beste uit het plant-based segment op basis van een gratis professionele analyse. Onze quick scan geeft je concrete verbeterkansen. 

Laat je gegevens achter en we nemen binnen 24 uur contact met je op.