Sector
Food
Categorie
Visie
Auteur
Maaike van Rooden
Leestijd
5 minuten
Plant-based eten kan wel eens lastig lijken. Zeker in de Nederlandse keuken waar aardappelen-vlees-groenten traditioneel de boventoon voeren. Vleesvervangers zijn dan een makkelijk alternatief. Maar toen ik bijna 5 jaar geleden de stap naar een vegan lifestyle heb gemaakt, is er een wereld aan smaken en ingrediënten voor mij open gegaan. Ik ben anders gaan koken en haal veel inspiratie uit online recepten en kookboeken. Een aantal wereldkeukens maakt het ‘veganizen’ van gerechten wel heel makkelijk:
Mexicaanse keuken
Alhoewel de taco’s en tortilla’s al jaren vertrouwde gerechten zijn, groeit de Mexicaanse keuken nog steeds flink in populariteit. Dat is te zien aan het productaanbod in supermarkten dat zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld heeft, maar ook aan het toenemend aantal goede Mexicaanse restaurants.
De toegenomen populariteit is ongetwijfeld een gevolg van de culinaire ontwikkeling in Mexico: sinds een jaar of tien is een nieuwe generatie chef-koks zich gaan inzetten om het Mexicaans streetfood tot creatieve haute cuisine te maken. En met succes. In 2018 stonden er voor het eerst Mexicaanse restaurants in de gerenommeerde World’s 100 Best Restaurants.
De traditionele Mexicaanse taco’s zijn zachte tortilla’s van maïsdeeg. Deze basis wordt op uiteenlopende manieren bereid en belegd. De Mexicanen houden van biefstuk, chorizo, gehakt en kip als vulling. Maar omdat bonen, avocado en groenten ook belangrijke ingrediënten uit de Mexicaanse keuken zijn, is het makkelijk mogelijk om volwaardige vegetarische of veganistische authentieke gerechten te maken. Gehakt en kip kun je door plantaardige varianten vervangen, maar denk ook eens aan jackfruit als vleesvervanger.
Tips voor vegan Mexicaanse kookboeken:
Must-have ingrediënten:
- Avocado
- Zwarte en bruine bonen
- Mais
- Pulled jackfruit
- Rijst, taco’s en tostadas
- Koriander
Aziatische keuken
De Aziatische keuken is eigenlijk te divers om onder een noemer te plaatsen. Tegelijkertijd; de rijkheid en variëteit maken dat je er als veganist heel goed mee uit de voeten kunt. Denk je aan Azië, dan denk je aan de kruidige geuren en smaken. Dierlijke ingrediënten worden veel gebruikt. Thaise curry met garnalen, nasi met kip, noodle soep op met rundvlees, om maar een paar bekende gerechten te noemen.
Maar gelukkig zijn groenten, kruiden, noodles en rijst ook ontzettend belangrijke ingrediënten in de Aziatische keuken. En zijn tofu, tempeh en paddenstoelen makkelijk te gebruiken eiwitrijke alternatieven voor vlees en vis. Pittig, zoet, zuur, bitter en zelfs umami zijn ook perfect in plantaardige gerechten te realiseren. Van street food tot uitgebreide rijsttafels: de gerechten zijn supervers en door de bereidingswijzen, onder andere wokken, zijn gerechten supervers en smaakvol.
Tips voor vegan Aziatische kookboeken:
Must-have ingrediënten:
- Donkere en lichte sojasaus
- Sesamolie
- Miso
- Kokosmelk
- Gedroogde kruiden: Chinese 5-kruiden, komijn, kurkuma, kaneel
- Verse kruiden: koriander, gember, knoflook, chilipeper
- Zijden tofu, stevige tofu of tempeh
- Rijst of noodles
Keuken van het Midden-Oosten
De bekendste chef-kok van deze keuken is ongetwijfeld Yoram Ottolenghi. Alhoewel hij niet vegetarisch is en ook niet strikt vegetarisch kookt, staan groenten, fruit, peulvruchten en granen centraal in zijn gerechten. Dit is ook typerend voor de Midden-Oosterse keuken. Vlees, vis en gevogelte hebben een bijrol of worden weggelaten. De gerechten zijn hoofdzakelijk vegetarisch of veganistisch. In Tel Aviv telt zelfs het grootste aantal veganisten ter wereld.
Zoals in meer culturen, is eten een heel sociale aangelegenheid. Tijdens familiebijeenkomsten of feesten worden alle gerechten tegelijkertijd opgediend en samen gedeeld. Bereiding is uitvoerig. Meestal wordt al dagen van tevoren begonnen met het koken, stoven en bakken. De vele geurige kruiden en specerijen maken de Midden-Oosterse keuken heel rijk en veelzijdig. Komijn, kardemom, kurkuma, sumak, za’atar en baharat zijn veel gebruikte specerijen. Munt, peterselie, limoen, yoghurt en tahin worden in veel gerechten gebruikt voor een frisse smaak.
Men maakt gebruik van ingrediënten uit de lokale natuur en het beschikbare aanbod op de plaatselijke markt. Dat was vroeger veel kleiner dan nu. Daardoor zijn regionale verschillen ontstaan tussen min of meer gelijke gerechten. Die recepten zijn generatie op generatie overgedragen.
Tips voor Midden-Oosterse kookboeken:
Must-have ingrediënten:
- Specerijen: Komijn, kardemom, kurkuma, sumak, za’atar en baharat
- Sesamzaad, o.a. voor tahin
- Kikkererwten voor o.a. hummus en falafel
Geinspireerd?
Wil je meer vegan assortiment in de winkel, of lekkere plant-based recepten uit deze wereldkeukens voor in het bedrijfsrestaurant? Zo kunnen wij je helpen:
Photo credits: Chad Montano, No Revisions and Edgar Castrejon via Unsplash